Внешнее тестирование в Украине: цифры и факты (укр.)

1993 рік


В Україні здійснено спробу запровадити тестування випускників загальноосвітніх шкіл. Через ряд об’єктивних і суб’єктивних чинників вона виявилася невдалою.

2002 рік


Центр тестових технологій Міжнародного фонду «Відродження» спільно з Міністерством освіти і науки України провели 200 тестувань, у яких взяли участь студенти перших курсів вищих навчальних закладів. Мета цього проекту — апробація тестових завдань і розроблення технології адміністрування.

2003 рік


Центр тестових технологій Міжнародного фонду «Відродження» спільно з Міністерством освіти і науки України провели тестування з математики та історії 3121 випускника 670 загальноосвітніх шкіл України. Чотири вищі навчальні заклади почали зараховувати результати тестування як вступні випробування. За бажанням учнів у загальноосвітніх навчальних закладах результати тестування зараховують як державну підсумкову атестацію.

2004 рік


Центром тестових технологій Міжнародного фонду «Відродження» спільно з Міністерством освіти і науки України проведено тестування 4485 випускників шкіл міст Києва, Донецька, Львова, Харкова, Одеси з математики, української мови, історії, економіки. У 31 вищому навчальному закладі були прийняті рішення прозарахування результатів тестування як вступних випробувань.

25 серпня була прийнята постанова Кабінету Міністрів України «Деякі питання запровадження зовнішнього незалежного оцінювання та моніторингу якості освіти». Цим документом передбачається: провести у 2006 р. випробування технологій зовнішнього незалежного оцінювання навчальних досягнень випускників навчальних закладів системи загальної середньої освіти; у 2007–2008 роках — здійснити запровадження зовнішнього незалежного оцінювання навчальних досягнень випускників навчальних закладів системи загальної середньої освіти, які виявили бажання вступити до вищих навчальних закладів.

2005 рік


Президент України В. А. Ющенко Указом від 4 липня доручив Міністерству освіти і науки України упродовж 2005–2006 років здійснити перехід до проведення вступних випробувань до вищих навчальних закладів шляхом зовнішнього незалежного оцінювання навчальних досягнень випускників навчальних закладів системи загальної середньої освіти.

Постановою Кабінету Міністрів України № 1312 від 31 грудня було утворено Український центр оцінювання якості освіти та встановлено, що зовнішнє незалежне оцінювання навчальних досягнень випускників навчальних закладів системи загальної середньої освіти, які виявили бажання вступити до вищих навчальних закладів, є державною підсумковою атестацією та вступними випробуваннями до цих закладів. Проводиться тестування 10 030 учнів із 1567 шкіл України.

2006 рік


У Державному бюджеті України на 2006 р. уперше передбачаються кошти на запровадження зовнішнього незалежного оцінювання та моніторингу якості освіти. Розпочинає свою діяльність Український центр оцінювання якості освіти. Створюються 8 регіональних центрів оцінювання якості освіти. Проводиться тестування 41 818 випускників загальноосвітніх шкіл, до якого залучаються 6300 інструкторів, 700 екзаменаторів.

2007 рік


Завершується створення регіональних центрів оцінювання якості освіти. Вони обладнуються сучасним комп’ютерним, поліграфічним, комунікаційним обладнанням. Розпочинають свою діяльність технологічний і поліграфічний підрозділи Українського центру. Формується банк тестових завдань. Здійснюється інтенсивна підготовка кадрів, передусім організаторів зовнішнього незалежного оцінювання.

У квітні–травні проводиться зовнішнє незалежне оцінювання понад 116 тис. випускників із усіх регіонів України, що складає 26 % від їхньої загальної кількості. У місті Києві, Харківській та Львівській областях зовнішнім незалежним оцінюванням охоплюються від 64 до 94 % випускників.

Для його проведення підготовлено 165 варіантів тестових зошитів. Студентами вищих навчальних закладів зараховано майже 40 тис. абітурієнтів, які подали до приймальних комісій сертифікати зовнішнього незалежного оцінювання.

"Зовнішнє незалежне оцінювання - 2008 "
Джерело: Useti.org.ua