Гарантії зовнішнього незалежного тестування

Український центр оцінювання якості освіти гарантує учасникам зовнішнього незалежного оцінювання:

Рівні умови, об’єктивність, неупередженість у процесі підготовки, проведення та оцінювання результатів тестування. Ці гарантії забезпечуються:

1. Повною конфіденційністю.


Зміст тестів, інформація про авторів тестових завдань та учасників тестування, зміст програмного забезпечення ретельно охороняються в Українському центрі оцінювання якості освіти. Доступ до цієї інформації мають лише окремі працівники, які попереджені про сувору відповідальність за її розголошення. Також з метою захисту конфіденційної інформації в Українському центрі оцінювання якості освіти розроблено комплекс технічних і технологічних засобів, що унеможливлює її витік або дає можливість установити, коли, де, і з чиєї вини це сталося.

2. Стандартизованою процедурою


проведення тестування. Усі елементи цієї процедури ретельно виписані у спеціальних інструктивних документах Українського центру оцінювання якості освіти. З ними ознайомлені відповідальні особи, які здійснюють адміністрування процесу тестування. Завдяки стандартизованій процедурі зовнішнє незалежне оцінювання розпочнеться і закінчиться одночасно в усіх пунктах тестування. В одині той же час будуть відкриті спеціальні пакети з тестовими завданнями. Усі учасники тестування отримають однакові бланки відповідей. Виконані роботи перевірятимуться з допомогою єдиного програмного забезпечення та за спеціальною процедурою.

3. Специфікою формування змісту тестів.


До тестів включено завдання, орієнтовані на достатній і високий рівень навчальних досягнень випускників загальноосвітніх навчальних закладів. Більше половини тестових завдань розраховані не на просте відтворення знань, а на їхнє використання. З метою унеможливлення списування у кожній аудиторії використовуються різні варіанти тестів, що не повторюються. Однак у межах всієї країни ці варіанти є ідентичними. Усі завдання відповідають програмам із кожного предмета для загальноосвітніх навчальних закладів. Жодного завдання, що виходить за межі шкільних програм, у тестах немає. Передбачено виконання завдань різних форм. У тестах із української мови і літератури, математики, історії України використовуються так звані відкриті завдання, що вимагають розгорнутої відповіді, висловлення власних суджень або написання міні-твору.

4. Спеціально дібраним і навченим персоналом.


Не зважаючи на те, що в адмініструванні зовнішнього оцінювання беруть участь десятки тисяч людей, усі вони пройшли спеціальне навчання і мають відповідні сертифікати. Умовами проведення зовнішнього оцінювання передбачено, що в аудиторіях, де відбувається тестування, не можуть виконувати функції адміністраторів учителі, які працюють у закладі освіти, де функціонує пункт тестування. Під час тестування з конкретного предмета в аудиторії не працюють інструктори з числа вчителів, які викладають цей предмет. Інструктори, що проводять тестування, та їхні помічники ознайомлюються з прізвищами учнів, які будуть працювати в конкретній аудиторії, лише за кілька хвилин до початку тестування.

5. Високим рівнем централізації


процесу зовнішнього тестування. Більшість підготовчих процедур здійснюється в Українському центрі оцінювання якості освіти, зокрема: підготовка і друк тестових зошитів; виготовлення і розсилання запрошень тим, хто зареєструвався; визначення для кожного учасника пункту тестування, аудиторії та місця в ній; обробка результатів тощо. Це дає можливість зберегти конфіденційність, унеможливити сторонній вплив на процедуру і результати тестування.

6. Оригінальним програмним забезпеченням,


розробленим в Українському центрі оцінювання якості освіти. Воно дає можливість, без втручання сторонніх осіб, за досить короткий час обробити сотні тисяч бланків відповідей і автоматично визначити результати тестування кожного учасника. Прізвища авторів відповідей розшифровуються лише тоді, коли завершиться оцінювання кожної роботи, а копія перевіреної роботи зберігається на електронних носіях.

7. Специфічним процесом обробки бланків відповідей.


Усі відповіді, ще до перевірки, обов’язково скануються та заносяться в базу даних. Тому вони не можуть бути втрачені чи виправлені. Бланки відповідей А перевіряються комп’ютерами. Бланки відповідей Б з рукописним текстом або розв’язком направляються на перевірку трьом учителям (екзаменаторам). Важливо знати, що бланки Б ніколи не будуть перевірятися екзаменаторами з тієї області, міста чи району, де вони виконані. Отже, екзаменатори не знають, чию роботу вони перевіряють. Після перевірки бланки Б з оцінками екзаменаторів знову скануються і зберігаються в електронному вигляді.

8. Фізичною охороною.


Український центр оцінювання якості освіти та його структурні підрозділи, відповідно до рішення Уряду, охороняються працівниками МВС України. Тестові матеріали до пунктів тестування і бланки з відповідями до пунктів обробки доставляються спеціальними службами під охороною. У пунктах тестування тестові матеріали охороняються працівниками МВС України.

9. Громадським контролем за проведенням тестування.


Український центр оцінювання якості освіти запрошує батьків, представників засобів масової інформації, громадських організацій, політичних партій, органів влади, закладів освіти різних типів і форм власності спостерігати за всіма складовими процесу зовнішнього незалежного оцінювання. Для цього потрібно лише зареєструватися в будь_якому пункті тестування та не заважати проводити зовнішнє оцінювання. Нам нічого приховувати. Ми зацікавлені в тому, щоб уся процедура зовнішнього тестування була прозорою для громадськості.

10. Іншими чинниками, що не можуть бути розголошені.


Отже, Українським центром оцінювання якості освіти вживаються достатньо вагомі заходи для забезпечення рівних умов, об’єктивності та неупередженості у проведенні зовнішнього незалежного оцінювання у формі тестування. Проте дотримання таких умов залежить не лише від працівників УЦОЯО. Важливою гарантією цього є виконання учасниками тестування тих зобов’язань, які вони беруть на себе,приймаючи рішення про складання тестів. Нагадуємо, що своє рішення і добровільне прийняття зобов’язань Ви стверджуєте власним підписом на зворотній стороні бланка відповіді.

"Зовнішнє незалежне оцінювання - 2008"
Джерело: Useti.org.ua