Что особенного в проведении ВНО по истории, математике и украинскому языку?

Основна особливість проведення зовнішнього незалежного оцінювання (внешнего независимого тестирования, ВНО) з таких популярних в абітурієнтів предметів, як математика, українська мова і література, історія Україні, у 2013 році полягає у тому, що ЗНО проводиться впродовж двох сесій.

Зазвичай перша і друга сесії тестування відбуваються у різні дні. Відповідно до графіку проведення ВНО-2013 сесії будуть проходити у наступні дні:

5, 6 червня - українська мова і література,
12, 13 червня - математика,
19, 20 червня - історія України.

Тестування із предметів проводиться у декілька сесій через те, що кількість учасників ЗНО із даних предметів дуже велика. Відповідно, потрібно оптимізувати пункти тестування, найефективніше організувати процедуру тестування і попередити можливі процедурні порушення.

Для кожної із двох сесій тестові завдання різні за змістом. Та вони однакові за рівнем складності, за тематикою. Тобто рівноцінні. Це дозволяє створити абітурієнтам, які проходять тестування у різні сесії, рівні умови. Тому не потрібно хвилюватися, що запитання під час другої сесії важчі.

Слід зазначити, що часто абітурієнти вважають, що при однаковій кількості правильних відповідей у другій сесії дають менше балів, ніж у першій. Це помилкове твердження. Адже визначення результатів зовнішнього незалежного тестування учасників першої та другої сесій здійснюється одним і тим самим методом. Ознайомитися із ним можна у розділі VII Порядку проведення зовнішнього незалежного оцінювання в 2013 році. Тобто розподіл учасників ВНО-2013 за сесіями ніяк не впливає на визначення результатів тестування.

Як відомо, у кожній сесії проходить тестування однакова кількість учасників. Розподіл абітурієнтів між сесіями здійснює Український центр оцінювання якості освіти (УЦОЯК) за допомогою програмних засобів в автоматичному режимі. Це дає можливість мінімізувати випадки складання тестів родичами, однокласниками, а також максимально запобігти фактам, які можуть негативно вплинути на рівність умов проходження ЗНО-2013.

Вся інформація про час і день проведення ВНО з конкретного предмету та сесії є в персональних запрошеннях, які вже надіслані абітурієнтам поштою. Якщо запрошення не надійшло, його можна роздрукувати, зайшовши на персональну сторінку учасника ЗНО на офіційному сайті УЦОЯК (http://testportal.gov.ua/infopages/).