Новий завіт


ПРОПОВІДЬ НА ГОРІ (НАГОРНА ПРОПОВІДЬ)

Хто блаженний


А він, звівши очі на учнів своїх, говорив: «Блаженні убогі,— Царство Боже бо ваше. Блаженні голодні тепер, бо нагодовані будете. Блаженні засмучені зараз, бо втішитесь ви. Блаженні ви будете, коли люди зненавидять вас... за Людського Сина. Радійте того дня н веселіться, нагорода бо ваша велика на небесах. Бо так само чинили пророкам батьки їхні.

Горе ж вам, багатіям, бо втіху свою ви вже маєте. Горе вам, тепер ситим, бо зазнаєте голоду ви. Горе вам, що тепер потішаєтеся, бо будете ви сумувати та плакати...»

Любіть і ворогів своїх

А вам, хто слухає, Я кажу: «Любіть своїх ворогів, добро робіть тим, хто ненавидить вас. Благословляйте тих, хто вас проклинає, і моліться за тих, хто кривду вам чинить. Хто вдарить тебе по щоці, підстав йому й другу, а хто хоче плаща твого взяти,— не забороняй і сорочки. І кожному, хто в тебе просить — подай, а від того, хто твоє забирає,— назад не жадай. І як бажаєте, щоб вам люди чинили, так само чиніть їм і ви...»

Не судіть своїх ближніх

«Також не судіть, щоб не суджено й вас; і не осуджуйте, щоб і вас не осуджено; прощайте, то простять і вам. Давайте — і дадуть вам... Бо якою ви мірою міряєте, такою відміряють вам».

Розповів також приказку їм:

«Чи ж може водити сліпого сліпий? Хіба не обидва в яму впадуть? Учень не більший за вчителя; але, удосконалившись, кожен буде, як учитель його. Чого ж в оці брата свого ти заскалку бачиш, колоди ж у власному оці не чуєш?..»

Дерево з плоду свого пізнається

«Нема доброго дерева, що родило б злий плід,.ані дерева злого, що родило б плід добрий. Кожне ж дерево з плоду свого пізнається... Добра людина із доброї скарбниці серця добре виносить, а лиха з лихої виносить лихе. Бо чим серце наповнене, те говорять уста його!»1

Народное творчество
Новый завет (скорочено)




Відгуки користувачів: Новий завіт - Народна творчість



adria
06 грудня 2012, 13:07 #

Опять 25! Новый Завет - народное украинское творчество?..с каких это пор? Ужас!


Додати коментар ↑ на початок