Як замовити дублікати сертифікатів ЗНО у 2013 році?

При вступі до вузів у 2013 році можна використовувати не лише сертифікат зовнішнього незалежного оцінювання 2013 року, а у сертифікати ЗНО минулих років (2008, 2009, 2010, 2011 або 2012 року).

На жаль, часто з’ясовується, що за ці роки сертифікати ВНО могли бути втраченими. У такому випадку слід замовити дублікат сертифікату.

Де замовити дублікат сертифікату ЗНО?


Щоб отримати дублікат сертифікатів ЗНО-2008 і ЗНО-2009 слід звертатися до Українського центру оцінювання якості освіти. А щоб отримати дублікати сертифікатів зовнішнього незалежного тестування за 2010, 2011 і 2012 роки потрібно звертатися до своїх регіональних центрів оцінювання якості освіти.

Хто платить за виготовлення дублікату?


За виготовлення дублікату сертифікату зовнішнього незалежного оцінювання (внешнего независимого оценивания) платить замовник. Для виготовлення дублікату потрібне письмове звернення (заява) абітурієнта. Виготовлений дублікат сертифікату потім надсилається на поштову адреса, яку заявник зазначає у своїй заяві.

Зразок заяви можна знайти на сайті Українського центру оцінювання якості освіти (http://testportal.gov.ua/dublikat/ ).

Однієї лише заяви недостатньо. До неї слід додати такі документи:
1. Копію паспорта або копію свідоцтва про народження, копію іншого документа, на підставі якого учасник реєструвався на ЗНО. На документах слід зробити помітку «Згідно з оригіналом» і поставити власний підпис.
2. Копію платіжної квитанції про відшкодування витрат на виготовлення дубліката сертифікату за один із попередніх років.
3. Сертифікат або його копію, якщо вони наявні.

Заява, що надійшла в період проведення ЗНО-2013 та під час вступної кампанії до вузів і не потребує додаткового вивчення, розглядається у період, що не перевищує три робочі дні. Взагалі заява на виготовлення дублікату розглядається у терміни, що визначені чинним законодавством України.

Вартість виготовлення УЦОЯО одного дублікату сертифікату становить 17, 88 грн.

На що звернути увагу при замовленні дублікатів сертифікатів у 2013 році?


У 2008 році сертифікати видавалися на кожен предмет окремо. А з 2009 року почали видавати один сертифікат для всіх предметів. Це обов’язково слід враховувати, замовляючи дублікат сертифікату у цьому році.

Хто може вступати до вузу без сертифікатів ЗНО?


Без сертифікатів ВНО можуть вступати до вузів ті особи, які отримали повну загальну середню освіту у 2007 році або ще раніше. Це зазначено в умовах прийому до вищих навчальних закладів у 2013 році.