Енергетичні потреби організму. Типи поживних речовин. Харчування і здоров’я.
Будова і функції органів травлення, травних залоз. Травлення у тонкому кишечнику. Функції товстого кишечнику. Регуляція травлення.
Після закінчення вивчення теми:
Учень:
називає:
- органи травної системи;
- травні залози
розпізнає:
- органи травлення на малюнках
характеризує:
- їжу як джерело енергії;
- процеси живлення і травлення;
- травлення в ротовій порожнині;
- функцію слинних залоз, склад слини;
- будову і функції зубів;
- будову шлунка, травлення в шлунку;
- ферменти шлункового соку;
- значення соляної кислоти для травлення в шлунку;
- регуляцію соковиділення, рухової активності шлунка;
- будову і функції тонкого кишечнику;
- травлення в тонкому кишечнику;
- всмоктування поживних речовин;
- функції товстого кишечнику;
- функції печінки
пояснює:
- роль печінки і підшлункової залози в травленні;
- значення ворітної системи печінки;
- функціональне значення для організму білків, жирів, вуглеводів, вітамінів, води і мінеральних речовин;
- значення мікрофлори кишечнику;
- нервово-гуморальну регуляцію роботи системи травлення;
- обмін речовин і енергії між організмом і оточуючим середовищем
спостерігає та описує:
- дію ферментів слини на крохмаль
застосовує знання:
- про будову і функції органів травлення для профілактики захворювань органів травлення, харчових отруєнь;
- для обґрунтування способів збереження вітамінів у продуктах харчування;
- для складання харчового раціону відповідно до енергетичних витрат власного організму;
- для самоспостереження за співвідношенням ваги і росту тіла.
Демонстрування моделей органів травлення та дослідів, що виявляють дію шлункового соку на білки.
Лабораторна робота
Дія ферментів слини на крохмаль.
Практичні роботи
Антропометричні виміри.
Аналіз індивідуального харчування за добу та відповідність його нормам.