Органічні речовини живих істот, їх різноманітність та біологічне значення. Будова, властивості, роль в життєдіяльності організмів малих органічних молекул: ліпідів, моноcахаридів, амінокислот, нуклеотидів.
Будова, властивості, роль в життєдіяльності організмів макромолекул (біополімерів): полісахаридів, білків, нуклеїнових кислот. Принципи дії ферментів, їх роль у життєдіяльності організмів.
Після закінчення вивчення теми:
Учень (учениця):
називає:
- органічні речовини, що входять до складу організмів
наводить приклади:
- застосування ферментів у господарської діяльності людини
характеризує:
- будову, властивості та біологічну роль ліпідів (жирів, фосфоліпідів, стероїдів);
- будову, властивості та біологічну роль моносахаридів (рибози, дезоксирибози, глюкози, фруктози);
- будову, властивості та біологічну роль амінокислот і нуклеотидів;
- будову, властивості та функції полісахаридів, білків і нуклеїнових кислот;
- структурні рівні організації білків;
- молекулярний рівень організації життя;
- поняття: просторова структура ( конформація) макромолекул
пояснює:
- роль АТФ в життєдіяльності організмів;
- роль нуклеїнових кислот у спадковості та мінливості організмів;
спостерігає та описує:
- властивості органічних молекул;
- дію ферментів
розв’язує:
- елементарні вправи з молекулярної біології (моделювання реплікації, транскрипції)
дотримується правил:
- техніки безпеки при виконанні лабораторних і практичних робіт;
- використання різних хімічних речовин, які можуть впливати на життєдіяльність людини в побуті, у виробничий діяльності
робить висновок:
про єдність хімічного складу організмів.
Лабораторні роботи:
1. Визначення деяких органічних речовин та їх властивостей.
2. Вивчення властивостей ферментів.
Практичні роботи:
1. Розв'язання елементарних вправ з реплікації та транскрипції.
2. Ознайомлення з інструкціями з використання медичних препаратів, засобів побутової хімії тощо та оцінка їхньої небезпеки.
3. Оцінка продуктів харчування за їх хімічним складом.