Органічні речовини

Біологія 10 клас
Органічні речовини живих істот, їх різноманітність та біологічне значення. Будова, властивості, роль в життєдіяльності організмів малих органічних молекул: ліпідів, моноcахаридів, амінокислот, нуклеотидів.

Будова, властивості, роль в життєдіяльності організмів макромолекул (біополімерів): полісахаридів, білків, нуклеїнових кислот. Принципи дії ферментів, їх роль у життєдіяльності організмів.
Після закінчення вивчення теми:
Учень (учениця):
називає:
- органічні речовини, що входять до складу організмів
наводить приклади:
- застосування ферментів у господарської діяльності людини
характеризує:
- будову, властивості та біологічну роль ліпідів (жирів, фосфоліпідів, стероїдів);
- будову, властивості та біологічну роль моносахаридів (рибози, дезоксирибози, глюкози, фруктози);
- будову, властивості та біологічну роль амінокислот і нуклеотидів;
- будову, властивості та функції полісахаридів, білків і нуклеїнових кислот;
- структурні рівні організації білків;
- молекулярний рівень організації життя;
- поняття: просторова структура ( конформація) макромолекул
пояснює:
- роль АТФ в життєдіяльності організмів;
- роль нуклеїнових кислот у спадковості та мінливості організмів;
спостерігає та описує:
- властивості органічних молекул;
- дію ферментів
розв’язує:
- елементарні вправи з молекулярної біології (моделювання реплікації, транскрипції)
дотримується правил:
- техніки безпеки при виконанні лабораторних і практичних робіт;
- використання різних хімічних речовин, які можуть впливати на життєдіяльність людини в побуті, у виробничий діяльності
робить висновок:
про єдність хімічного складу організмів.
Лабораторні роботи:
1. Визначення деяких органічних речовин та їх властивостей.
2. Вивчення властивостей ферментів.
Практичні роботи:
1. Розв'язання елементарних вправ з реплікації та транскрипції.
2. Ознайомлення з інструкціями з використання медичних препаратів, засобів побутової хімії тощо та оцінка їхньої небезпеки.
3. Оцінка продуктів харчування за їх хімічним складом.


Вам можуть знадобитися:

Реферат: Білки, жири і вуглеводи в організмі людини

Реферат з біології , ботаніки, анатомії

Энергия химических связей веществ пищи -- жиров, углеводов и белков и некоторых других -- обеспечивает энергетические потребности организма человека Современные представления о питании человека нашли отражение в теории. Пища -- фактор, обеспечивающий человека энергией и компонентами, необходимыми для роста и развития организма. Рациональное питание способствует сохранению здоровья, работоспособно...

Реферат: Ферменти та їх значення для людини

Реферат з біології , ботаніки, анатомії

Науку составляет не только достигнутый результат, но и путь ведущий к результату путь от незнания к знанию, медленный, извилистый, скачкообразный, в каждой области зависящий от достижений смежных наук и общего развития мировоззрения. Ещё в незапамятные времена, на заре возникновения цивилизации, люди в своей практической деятельности сталкивались с различными ферментативными процессами и использов...

Реферат: Конформація полімерів

Реферат з хімії

Конформационный анализ - раздел стереохимии, изучающий конформации молекул, их взаимопревращения и зависимость физических и химических свойств от конформационных характеристик. Каждой определенной конформации соответствует определенная энергия. В обычных условиях молекула стремится перейти из энергетически наименее выгодного положения в наиболее выгодное. Энергия, необходимая для перехода молекулы...

Реферат: Ліпіди

Реферат з біології , ботаніки, анатомії

Липиды — это жироподобные органические соединения, нерастворимые в воде, но хорошо растворимые в неполярных растворителях (эфире, бензине, бензоле, хлороформе и др.). Липиды принадлежат к простейшим биологическим молекулам. В химическом отношении большинство липидов представляет собой сложные эфиры высших карбоновых кислот и ряда спиртов. Наиболее известны среди них жиры. Каждая молекула жира об...

Реферат: Моносахариди

Реферат з біології , ботаніки, анатомії

Углеводы (сахара) - одна из наиболее важных и распростра-ненных групп природных органических соединений. Они составляют 80% массы сухого вещества растений и около 2% сухого вещества животных организмов. Животные и человек не способны синтезировать сахара и получа-ют их с различными пищевыми продуктами растительного происхожде-ния. В растениях углеводы образуются...

Реферат: Жири (ліпіди), вуглеводи, вітаміни

Реферат з біології , ботаніки, анатомії

Жири (ліпіди) — речовини, які використовуються організмом для енергетичних і пластичних цілей. При окисленні 1 г жирів в організмі утворюється 37,3 кДж (9 ккал), тобто удвічі більше порівняно з енергоцінністю білків або вуглеводів. Жири (тваринні та рослинні) забезпечують в середньому 33 % добової енергоцінності харчових раціонів. Жири входять до складу клітин, беруть участь в обміні речовин. Р...

Реферат: Білки, жири і вуглеводи як джерело енергії

Реферат з біології , ботаніки, анатомії

Жири, як і вуглеводи, є в першу чергу енергетичним матеріалом і використовуються організмом як джерело енергії. При окисленні 1г жиру кількість енергії, що звільняється, в два із гаком разу більше, ніж при окисленні такої ж кількості вуглеців або білків. В органах травлення жири розщеплюються на гліцерин і жирні кислоти. Гліцерин всмоктується легко, а жирні кислоти тільки після омыления. При п...

Реферат: Тваринні топлені жири

Реферат з біології , ботаніки, анатомії

Для виробництва тваринних топлених жирів використовують жирову тканину (жир-сирець) і кістки великої рогатої худоби, свиней, овець та іншої худоби і птиці, що залишаються після обробки туш, виготовлення напівфабрикатів, субпродуктів, тощо на забійних і м'ясопереробних підприємствах. Жир-сирець поділяють на воловий, свинячий, баранячий І і II групи. До першої групи відносять кращу за якістю і вл...

Реферат: Обмін білків в організмі тварини

Реферат з біології , ботаніки, анатомії

Биологическая ценность белков Определяется по их аминокислотному составу. По этому принципу белки делятся на полноценные и неполноценные. Полноценные белки это те, которые содержат все незаменимые аминокислоты в оптимальном соотношении со всеми аминокислотами. Полноценные белки содержат корма животного происхождения, особенно молоко, мясо, яйца. Из растительных кормов приближается к ним белк...

Реферат: Білки і амінокислоти

Реферат з біології , ботаніки, анатомії

Белки – это биологические полимеры, состоящие из аминокислот. Ни один из существующих живых организмов – от вирусов до растений и животных – не может существовать без белка. Правда, у растений имеются особые возбудители болезней – вироиды, состоящие из одной нуклеиновой кислоты, однако для их размножения необходимы белки растительной клетки-хозяина. Белки выполняют в организме множество жизненно ...