Тіла і речовини, які оточують людину

Природознавство 5 клас
Тіла. Характеристики тіла: довжина, маса, об’єм, густина, їх вимірювання.
Речовини. Атоми і хімічні елементи. Молекули. Рух молекул. Дифузія.
Твердий, рідкий, газоподібний стан речовин. Прості та складні речовини.
Чисті речовини і суміші. Способи роздiлення сумішей. Повітря — природна суміш.
Вода — найпоширеніша речовина на Землі. Здатність води розчиняти інші речовини. Розчини у природі та побуті, приготування розчинів.
Поняття про неорганічні та органічні речовини
Спостереження.
За плавленням льоду, випаровуванням води.
Демонстрування:
зразків речовин, сумішей, природних тіл; моделей молекул; способів розділення сумішей.
Практичні роботи:
1. Визначення маси та розмірів різних тіл.
2. Вивчення розчинності речовин.
3. Розділення сумішей (відстоювання, випаровування, фільтрування). Очищення забрудненої кухонної солі.
Після закінчення вивчення теми:
Учень:
називає:
- характеристики тіла;
- фізичні властивості речовин;
- агрегатні стани води;
- органічні й неорганічні речовини;
- прості й складні речовини, чисті речовини і сумiші;
- прилади та інструменти для визначення характеристик тіла;
наводить приклади:
- тіл і речовин;
- практичного застосування розчинів;
- найпоширеніших хімічних елементів;
пояснює:
- відмінність між твердим, рідким, газоподібним станом речовин;
- відмінності простих речовин від складних, чистих речовин від сумішей;
спостерігає та описує:
- вимірювання маси та розмiрів фізичних тіл;
- зміну агрегатного стану речовин (плавлення льоду, випаровування води тощо);
- способи розділення сумiшей;
- явище дифузії;
дотримується правил:
- безпеки при виконанні практичних робіт;
- користування приладами (терези, термометр, нагрiвальні прилади, фільтри) та хiмічним посудом (хімічний стакан, мірний циліндр);
робить висновок:
- про цінність знань про речовини для людини.


Вам можуть знадобитися:

Реферат: Вода природних джерел

Реферат з екології

Фторована вода є джерелом фтору — елемента, необхідного для розвитку зубів і зміцнення ясен. Добова потреба організму у фторі складає 2—3 г. На половині території України (насамперед у західних областях) цей елемент у питній воді практично зовсім відсутній; в інших регіонах його концентрація у воді в 2—5 разів нижча від норми. Але, як показують спостереження, при споживанні протягом трьох років фт...

Реферат: Вода - поширення, властивості, аномалії, екологія

Реферат з природознавства

1. Вода у Всесвіті. 2. Що таке вода. 3. Аномалії води. 4. Вода як розчинник. 5. Як повернути воду людям. 6. Жива криниця — жива водиця. Обладнання. Підставка з пробірками, скляна паличка, нитка, марля з перманганатом калію; 2 пробірки з розчином олії; 2 пробірки з розчином перманганату калію; 2 пробірки з розчином карбо¬нату кальцію; 1 пробірка з крохмалем; 1 пробірка з водою; ст...

Реферат: Знезараження води

Реферат з технічних наук, виробництва

При предварительном хлорировании воды, коагулировании ее примесей с последующим отстаиванием и фильтрованием не удается достичь полного удаления болезнетворных микроорганизмов. До 10% хлоррезистентных бактерий и вирусов, среди которых могут быть и патогенные, сохраняют свою жизнеспособность. Поэтому заключительным этапом подготовки воды питьевой кондиции является ее обеззараживание. Использование ...

Курсова: Визначення жорсткості води комплексонометричним методом

Реферат з хімії

В природных водах находится очень большое количество различных химических соединений. В процессе естественного кругооборота природные воды, находясь в контакте с воздухом и породами земной коры, обогащаются содержащимися в них веществами. Кроме того, в такие воды попадают продукты жизнедеятельности животных и растений. В ряде водоисточников вода дополнительно загрязняется отходами производственной...

Реферат: Підземні води

Реферат з географії, геології та геодезії

Подземные воды по их качеству и назначению подразделяются на питьевые и технические (пресные и слабосолоноватые), минеральные (лечебные), промышленные (содержащие извлекаемые концентрации полезных компонентов) и теплоэнергетические. В сфере федеральных интересов находятся в основном питьевые и минеральные воды; удовлетворение текущих и перспективных потребностей населения России их качественными ...

Реферат: Вітаміноподібні речовини

Реферат з медицини

Витаминоподобные вещества близки к обычным витаминам и необходимы организму в сравнительно малых количествах. Несмотря на это, они обладают достаточно сильным воздействием на организм человека - усиливают действие основных витаминов и микроэлементов. Их основное отличие от классических витаминов состоит в том, что недостаток витаминоподобных веществ не приводит к патологическим изменениям организм...

Реферат: Вимірювання температур за допомогою термометрів

Реферат з фізики

До изобретения такого обыденного и простого для нашей повседневной жизни измерительного прибора как термометр, о тепловом состоянии люди могли судить только по своим непосредственным ощущениям: тепло или прохладно, горячо или холодно. История термодинамики началась, когда в 1592 году Галилео Галилей создал первый прибор для наблюдений за изменениями температуры, назвав его термоскопом. Термоскоп ...

Реферат: Загальні відомості про зміну температур

Реферат з фізики

Температура является одним из важнейших параметров технологических процессов. Она обладает некоторыми принципиальными особенностями, что обусловливает необходимость применения большого количества методов и технических средств для ее измерения. Температура может быть определена как параметр теплового состояния. Значение этого параметра обусловливается средней кинетической энергией поступательного ...

Реферат: Розчини й розчинність

Реферат з хімії

Если в сосуд с водой поместить кристаллы поваренной соли, сахара или перманганата калия (марганцовки), то мы можем наблюдать, как количество твердого вещества постепенно уменьшается. При этом вода, в которую были добавлены кристаллы, приобретает новые свойства: у нее появляется соленый или сладкий вкус (в случае марганцовки появляется малиновая окраска), изменяется плотность, температура замерзани...

Реферат: Молекули генетичного апарату

Реферат з біології , ботаніки, анатомії

Почти все ферменты и регуляторные белки имеют глобулярную форму; это и есть их третичная структура. Боковые цепи полярных аминокислот локализуются на поверхности глобулы, контактирующей с растворителем, а боковые цепи неполярных аминокислот упрятаны внутри и экранированы от водной среды. Плотно скрученные полипептидные цепи содержат варьирующее число а-спиралей и. Биологически активная четвертична...