Аміни, їх склад, будова, фізичні властивості. Аміни як органічні основи. Взаємодія амінів з водою і кислотами, горіння.
Анілін, його склад, будова молекули, фізичні властивості.
Хімічні властивості аніліну: взаємодія з неорганічними кислотами, бромною водою. Взаємний вплив атомів у молекулі аніліну. Добування аніліну.
Амінокислоти. Ізомерія амінокислот. Особливості хімічних властивостей амінокислот, зумовлені поєднанням аміно- і карбоксильної груп. Біполярний йон. Пептиди. Пептидний зв’язок.
Білки як високомолекулярні сполуки. Основні амінокислоти, що беруть участь в утворенні білків. Рівні структурної організації білків. Властивості білків: гідроліз, денатурація, кольорові реакції.
Успіхи у вивченні та синтезі білків. Поняття про біотехнологію.
Біологічне значення амінокислот і білків.
Нуклеїнові кислоти. Склад нуклеїнових кислот. Будова подвійної спіралі ДНК. Роль нуклеїнових кислот у життєдіяльності організмів.
Демонстрації:
26. Взаємодія аніліну з хлоридною кислотою.
27.Взаємодія аніліну з бромною водою.
28. Доведення наявності функціональних груп в амінокислотах.
29. Розчинення й денатурація білків.
Лабораторні досліди:
17.Кольорові реакції білків.
Після закінчення вивчення теми:
Учень (учениця)
називає:
- нітрогеновмісні сполуки за систематичною номенклатурою;
наводить приклади:
- амінів, амінокислот;
розрізняє:
- первинні, вторинні і третинні аміни;
- аміни жирного ряду й ароматичні;
- амінокислоти і карбонові кислоти;
класифікує:
- нітрогеновмісні сполуки за функціональними групами;
складає:
- молекулярні, структурні та електронні формули амінів, амінокислот;
характеризує:
- рівні організації білків;
- будову подвійної спіралі ДНК;
- біологічну роль амінокислот, білків, нуклеїнових кислот;
- причини багатоманітності органічних сполук;
ілюструє рівняннями хімічних реакцій:
- хімічні властивості нітрогеновмісних сполук;
пояснює:
- структурні й електронні формули сполук;
- структурну ізомерію сполук;
- електронну сутність взаємовпливу атомів у молекулі аніліну;
- утворення біполярного йона;
- амфотерність амінокислот;
- зміст понять: функціональна аміногрупа, пептидний зв’язок, поліпептид;
порівнює:
- синтетичні й біотехнологічні методи добування речовин;
аналізує:
- основний хімічний склад харчових продуктів;
встановлює:
- причинно-наслідкові зв’язки між складом, будовою, властивостями нітрогеновмісних сполук;
- генетичні зв’язки між органічними речовинами;
обґрунтовує:
- застосування речовин їхніми властивостями;
складає і використовує:
- прилади для виконання дослідів;
визначає:
- дослідним шляхом білки;
оцінює:
- досягнення біотехнології;
- роль біополімерів у функціонуванні організмів;
висловлює судження:
- про вплив вивчених сполук на організм людини;
робить висновки:
- про властивості, виходячи з будови молекул речовин;
- про будову речовин, виходячи з їхніх властивостей;
дотримується правил безпечного поводження з органічними речовинами.